Lehetsz digitális nomád, ha nem beszélsz angolul?

Eredeti megjelenés: DigitálisNomád.com, 2018.

Körülötted egyre többen kezdenek bele online vállalkozásba, vállalnak szabadúszó munkát, dolgoznak otthonról vagy utazás közben. A csapból is ez folyik. 

Téged is érdekelne, mégsem tudod, hogy fogj bele - bárhol is próbálsz többet megtudni erről az egészről, végül mindig angol nyelvű oldalakon találod magad. Tényleg csak aloe verát árulhat az, aki távmunkában dolgozna, de nem beszél jól angolul? 

More...

Rövid válasz: nem.

Hosszú válasz: Egy 2018. júniusi felmérés szerint jelenleg a 10 millió leglátogatottabb  weboldal 52.4%-a angol nyelven van. Ezeknek a weboldalaknak mindössze a 0.5%-a készült magyarul. Az internetfelhasználók 25.3% beszél angolul. A neten még a spanyol és a kínai is lemaradásban van.

Első ránézésre is látszik (amit már talán eddig is tudtál), hogy az interneten is az angol a vezető nyelv. 

De hogy ez azt jelentené, hogy angol nélkül esélyed sincs? Kicsit sem.

A magyar lakosság több mint 70%-a használja az internetet, viszont csak 25%-a beszél magabiztosan angolul. A magyarul beszélők többsége tehát még mindig magyarul netezik.

Nekünk még attól sem kell félnünk, mint sok angol anyanyelvűnek, hogy Filipino tinédzserek kiveszik a kezünkből a munkát tizedannyi pénzért. A legutóbbi Filipino, akivel találkoztam, három szót tudott magyarul. 

Bár közel sem vásárolunk még annyit a neten, mint az angolok és az amerikaiak, ma már több mint 2,8 millió magyar rendel webáruházból, és a Hootsuite felmérése szerint már mi is hamarabb hallunk egy termékről online, mint a tévében.

Szintén a Hootsuite felmérése szerint 2017-ben az ötödik leggyakoribb Google keresőszó kis hazánkban a "fordító", megelőzve még az "időjárás" kifejezést is.

Van igény a magyar nyelvű tartalomra.

Azt nem állítom, hogy angol nyelven nem sokkal könnyebb pénz keresni a neten. De ez nem azt jelenti, hogy magyarul nem érdemes belekezdeni. Sőt, addig kezdj bele, amíg nem késő, ugyanis a magyar felhasználók száma folyamatosan nő. 

Nem hagylak konkrét tippek nélkül, úgyhogy íme pár lehetőség, amibe belevághatsz angoltudás nélkül.

1. Webáruház

Ez a legkézenfekvőbb, de tényleg működik. Ma már az is egyre gyakoribb, hogy a heti élelmiszert neten szerezzük be. 

Mik az előnyei, ha magyarul nyitsz webshopot? 

Először is, az is mer majd rendelni tőled, aki csak magyarul beszél. Egy termékrendelés elég rizikós: értelmezed a termékleírást, megadod a szállítási címedet, esetleg a bankkártya-adataidat is, telefonálsz az ügyfélszolgálatnak, ha valami nem stimmel a rendeléseddel... A legtöbben kényelmetlenül érzik magukat, ha mindezt úgy csinálják végig, hogy nem teljesen értik a nyelvet. 

Másodszor: a szállítási költség és idő lecsökken. Magyarországra Amazonról rendelni borzasztó tud lenni, főleg, amikor többe kerül a szállítási költség, mint maga a termék. Sokszor pedig heteket kell várni egy termékre, ami Angliában már másnapra megérkezne. (Sőt, Amerikában még aznapi kiszállítással is sikerült rendelnem)

Mit árulj?

Saját terméket akkor, ha már van saját termék, amit árulhatsz, vagy van kedved kockáztatni. Bármit árulhatsz neten, akár újat, akár használtat, szinte nem találsz olyat, amire ne lenne kereslet.

A másik opció a dropshipping.

Hogy pontosan mi az a dropshipping, hogy csináld, milyen hátrányai és milyen előnyei vannak, arról olvashatsz bővebben a Biztonságos online munkák ingyenes mini eBook-omban, de röviden a lényeg, hogy a webáruházad közvetítőként működik a vásárló és a nagykereskedés között.

A legtöbbször be sem kell raktároznod az áruból, egyszerűen csak leadod a rendelést a gyárnak, ha egy vásárló rendel tőled, és ők egyenesen elküldik neki.

Ez s nagykertől függ, hogy ebbe belemennek-e. 

A Shopify a legjobb webáruház készítéshez, de hogy ne kelljen neked is a Google Fordító félrefordításaival szenvedned, a ShopRenter nevű magyar szolgáltatást is ajánlani tudom.

2. A mostani munkád

Sokan már Magyarországon is olyan munkát végeznek, ami nagyjából így néz ki: reggel beutazol az irodába, leülsz egy számítógép elé, telefonokat veszel fel, kávézol a kollégáiddal, majd este hazautazol. 

Talán te is így dolgozol. 

Ha van egy laptopod, egy telefonod és internet-hozzáférésed (egy merész tipp: ha olvasod ezt a cikket, akkor valószínűleg van), ehhez a munkához nem kell a cég által kijelölt irodában ülnöd.

Van olyan része a munkádnak, amihez elengedhetetlen, hogy a munkahelyeden ülj? Hogy tudnád megoldani ezt a részt is távmunkában? Tudnád digitalizálni a papírmunkát? Skype-on beszélni az ügyféllel? Gondolkozz a dobozon kívül! 

Ha vannak jó ötleteid, most jön a neheze: meggyőzni a főnöködet, hogy ez neki miért jó, ha nem vagy benn. Győzd meg arról, hogy továbbra is ugyanolyan jól dolgoznál (sőt, jobban, mert motiválna a szabadság), miközben neki nem kell rád fűtenie, fizetni a telefonszámládat, a bérletedet vagy az ebédedet. 

Ennél sokkal több tanácsot kaphatsz a témában, ha elolvasod Vigh Bori Hogyan menjünk világgá c. könyvét, hiszen ő is pont így kezdte. 

3. Szabadúszó munkák

Adatrögzítés, ügyfélszolgálat, virtuális asszisztens (VA), marketing, írás, adóbevallás, programozás, design, fotózás... Bármilyen munkát végezhetsz szabadúszóként (freelancerként), amit lehet számítógépen végezni. 

Megtalálni ezeket a munkákat már nehezebb. Egy ideig létezett a szabaduszok.com oldal, egy közvetítőoldal magyar online munkaadók és szabadúszó munkakeresők között, de már nem elérhető. 

Próbálkozz az Upwork.com, Freelancer.com vagy Fiver oldalakon, bár a legtöbb kiírt munka angolul van, de azért lehet néha magyarul találni lehetőségeket. 

Kerüld el a "távmunka ajánlatok" Google keresést!! Sok jó lehetőségre bukkanhatsz, főleg olyan oldalakon, mint pl. a Profession.hu, de sok kamu hirdetéssel lehet találkozni.

Hogy hogyan kerülheted ki az átveréseket, arról itt olvashatsz bővebben, de a lényeg: ha egy hirdetés azt ígéri, online fogsz pénzt keresni, de nem tér ki arra, hogy milyen munkával, csak egy álomképet fest fel homokos tengerparttal és koktélokkal, jobb azonnal rányomni a jobb felső (x)-re. Ne fizess tagdíjat munkáért, és ne dőlj be a "keress pénzt napi egy perc munkával és néhány kattintással" ajánlatoknak sem.

>