A digitális nomádok Mekkája – Chiang Mai [Világjáró Magazin]

Az eredeti cikk a Világjáró Utazási Magazin oldalán itt olvasható (2017).

Chiang Mai talán nem az a város, ami egy kikapcsolódni vágyó turistának először az eszébe jut Thaiföldről, hiszen még a legközelebbi tengerparthoz is órákat kell utazni. Mégis rengeteg embert vonz, akár hónapokra is. Ezen télen én is belekóstoltam.

24 óra és két átszállás után jutottam el Budapestről az észak-thaiföldi Chiang Mai-ba. Pár éve már jártam Bangkokban, ezért élt már bennem egy kép az országról, mégis más fogadott. Nem meglepő, hiszen a két város egymástól nagyjából annyira van, mint Budapesttől München.

Annak, hogy miért épp Chiang Mai-t választottam úti célként, egyszerű oka volt. Néhány éve már interneten, iroda nélkül dolgozom, és tavaly ősszel megismerkedtem pár, önmagát digitális nomádnak nevező lánnyal, akik épp ide készültek a télen.

Azzal, hogy megismertem ezt a számomra még új kifejezést (és rájöttem, én is egy „digitális nomád” vagyok, azaz helyhez kötöttség nélkül tudom végezni a munkámat) rengeteg kaput nyitott meg előttem – több tucat digitális nomád közösséget találtam a neten, és köztük a legnagyobbat: a Chiang Mai Digital Nomads csoportot.

Egyből tudtam, hogy megtaláltam a saját közösségemet, és mivel Thaiföld már évekkel azelőtt belopta magát a szívembe (a magyar téli mínuszok viszont kevésbé), én is a lányokkal tartottam.

Elég egy pillantást vetni a város térképére, hogy megtaláljuk azt a majdnem szabályos négyzetet, ami az óvárost rejti magában.

Az óvárost egy félig leomlott városfal veszi körül, és a falakon belül egymást érik a különböző „wat”-ok, azaz buddhista templomok. A városban egyébként több mint 300 templom található, amelyek közül jó néhány több mint 600 éve épült.

Ennyi templom mellett persze nem meglepő, ha bárhová nézel, buddhista szerzeteseket látsz, akikből olyan nyugalom és béke árad, amit egy idő után akaratlanul is átveszel.

Ha egy kicsit is nyitott vagy a buddhista életszemléletre, a szerzetesek minden ítélkezést és rosszallást mellőzve mesélnek neked, sőt akár több napos meditáción is részt vehetsz a templomkertekben.

Az óvárostól Nyugatra található a Nimmana Haeminda városnegyed, amit csak Nimman-nak emlegetnek. Ebben a negyedben lakik a digitális nomádok jelentős része, ami hamar feltűnik, amint bemész az első kávézóba.

Chiang Mai-nak ez a részén a templomok helyett a co-working irodák és kávézók érik egymást, és közülük sok 0-24 nyitva tart. Elég egy kávét venni több óra internethozzáférésért, kényelmes munkaterületért, és pazar kilátásért a közeli Doi Suthep hegyre. A nap 24 órájában szabadúszókat és vállalkozókat láthatsz itt a laptopjukba bújva a világ különböző pontjairól, és szinte minden nap szerveznek kisebb-nagyobb előadásokat és közös programokat, amin bárki részt vehet.

Közvetlenül a város mellett található a gyönyörű zöld, 1676 méter magas hegy, Doi Suthep. A hegy tetejéről egész Chiang Mai-t be lehet látni, február második felétől pedig, amikor lent a városban kezd egyre forróbb lenni a levegő, kifejezetten jó program akkor is, ha csak hűsölnél is kicsit.

Doi Suthep Chiang Mai

Ezen a hegyen található a Huay Kaew vízesés, ami bár nem az ország legjelentősebb vízesése, a látványért és a nyugalomért, ami fent fogad, mindenképpen megéri.

A híres Naga kígyós lépcső is a hegyen található, ami a Wat Doi Suthep nevű templomhoz vezet, aminek bizonyos részei már a 14. század óta ott állnak.

Chiang Mai-ban nincs se metró, se busz, se vonat, mégis nagyon egyszerű közlekedni. A mostanában olyan népszerű Uber mellett (amivel egy húsz perces út is kijön párszáz forintból), az egész városban számtalan Songtaew jár, ami egy piros, platós taxi, amin 6-7 másik emberrel osztozol és bárhol megáll, ahol szeretnéd. Persze a szokásos thai tuktuk-okból sincs hiány a városban.

Chiang Mai több mindenben különbözik Bangkoktól. Nincs az a zsúfoltság és rohanás, mint a nagyvárosokban, és az idő is sokkal elviselhetőbb a hegyek miatt. A harmadik legszembetűnőbb különbség számomra az konyha volt.

Természetesen itt is megtalálhatóak a tipikus Thai ételek, mint például a ragacsos rizs vagy a Thai curry, de nagyon gyakori ezen a vidéken a fekete rizs használata, vagy a Khao Soi, ami egy enyhén csípős curry-s leves pirított tésztával és gyakran egy egészben megfőzött csirkecombbal. Ezen a vidéken az árak is alacsonyabbak, mint délen, ezért nem ritka, hogy egy kiadós, finom ebéd kb. 400 forintból kijön.

khao soi leves

Igazi észak-thai Khao Soi curry leves

Az ízek, látnivalók és árak mellett számomra Chiang Mai legnagyobb vonzereje az egész várost átjáró nyugalomban rejlik, amit még akkor is érzel, ha éppen a több tucat robogótól nem tudsz átmenni az úton. Ha van lehetőséged hosszabb időre menni, esetleg távmunkában dolgozni, nem fogod megbánni.


Kijutás: Budapestről többféleképpen megközelíthető Chiang Mai, de minimum 2 átszállással lehet odajutni (update: most már 1 átszállással is megoldható). A legtöbb járat Budapestről elvisz egy nagyobb városba, például Moszkvába, ahonnan Bangkokba repülhetsz. Bangkoktól Chiang Mai kb. 1 óra repülőút.

Mikor menjek? Bár egész évben meleg van, a téli hónapokban érdemes menni. Körülbelül novembertől februárig ritkán lehet esőre számítani és meleg, nyári, de elviselhető idő van, viszonylag alacsony páratartalommal. Február második felétől egyre nagyobb a forróság, ráadásul márciusban kezdik égetni a tarlót a hegyeken, ami miatt lent a városban hetekig erős a szmog (ez az ún. "burning season”). Nyáron és ősszel nagyon esős a környék.

Utazási tipp: Ki ne akarna egy fehér homokos thai tengerparton kókuszt szürcsölni enni a pálmafák alatt? A jó hír az, hogy Chiang Mairól alig egy óra repüléssel megközelíthető Pattaya, sőt másfél óra alatt akár Krabi is, ami híres a képeslapra illő tengerpartjáról. Akár egy hétvégére le tudsz ugrani fürdeni egy kicsit a gyakran 28-30 fokos vízben.

>