4 dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágsz a digitális nomád életmódba [Így Dolgozunk Mi]

Az eredeti cikk itt található.

Manapság egyre többen választják a helyfüggetlen munkavégzési módot és válnak digitális nomádokká. De vajon mit jelent ez pontosan és mit kell tudni erről az életmódról? Milyen nehézségekkel jár és hogyan érdemes neki kezdeni? Kozma Alexandra, a Nomad Summit társszervezője, a több éve digitális nomádként élő utazó blogger osztja meg saját tapasztalait és lát el nagyon hasznos tanácsokkal a cikkben. Fogadjátok szeretettel vendégszerzőnk írását!

A gimi utolsó két éve volt a legnehezebb. Nem, nem az érettségi miatt. Sokkal inkább a nyomás miatt, hogy vajon jó utat választok-e.Vajon bekerülök-e egy jó egyetemre, és lesz-e majd egy jól fizető állásom? És főleg: olyan pályát válasszak, ami tudom, hogy jól fog fizetni, vagy olyat, ami talán nem, de élvezni fogom? Egyáltalán lehet a kettőt egyszerre? Mi van, ha pár év múlva meggondolom magam?

Talán neked is ismerősek ezek a kételyek.

Az ELTE bölcsészkarán kötöttem ki (kitalálod, melyik utat választottam végül?), de bármennyire is szerettem, hamar kiderült, hogy jó fizetést elérni nem lesz egyszerű, hacsak rá nem húzok még jó pár évet az alapképzésre. Én viszont huszonévesen már nagyon is szerettem volna anyagilag független és önálló lenni.Így az alapképzés utolsó évében újra elkezdte lejátszani magát a fejemben az aggódás-lemez….Amíg meg nem ismerkedtem a helyfüggetlen életmód fogalmával.


A helyfüggetlen életmód

Húsz éves koromig még csak nem is találkoztam ezzel. (A digitális nomád kifejezést pedig még ennél is később hallottam először!) A legegyszerűbben a lényeget úgy lehetne összefoglalni: amíg el tudod végezni a munkádat, teljesen mindegy, hogy honnan teszed azt. Ez általában azt jelenti, hogy laptopról, telefonról, tabletről dolgozol, amihez általában még jó internetkapcsolat sem árt. Ennyi.

Sokan még mindig értetlenül állnak ez előtt, pedig valójában a legtöbb irodai munka így néz ki: beérsz a munkahelyedre reggel 9-re, majd délután 5-ig telefonálsz és ügyeket intézel (vagy Facebookozol, ha a főnök nem figyel) egy számítógép előtt. Néha felállsz, hogy együtt kávézz a kollégáiddal, vagy hogy részt vegyél egy gyors meetingen.

Most képzeld el, hogy otthon ülsz a teraszon, előtted a laptop, mellette a telefonoddal. Menne ugyanez a munka? Ha hiányoznak a kollégák, hívd át őket is. Biztos hoznak majd kávét. A terasz pedig lehet akár Balin is, ha bejön a net. A digitális nomád életmód NEM a munkaköri leírásod. A munka nem feltétlenül lesz más. A munkavégzés módja viszont olyan lehet, amilyennek szeretnéd. A rengeteg előny mellett sok nehézséget tartogat ez az életforma, és olyan dolgokat is, amire talán nem is gondolnál.

Megosztok veled négy dolog, amit én nem tudtam, mielőtt belevágtam ebbe, de neked sokat segíthet, a máris tisztában vagy ezekkel.


1.Már a gimiben elkezdheted

A legtöbb online munkához ma már nem szükséges papír. Még csak véletlenül sem szeretnélek lebeszélni arról, hogy leérettségizz és diplomát szerezz. Rengeteg szakmához elengedhetetlen, hogy egyetemre járj, nem csak a papír, hanem elsősorban a szaktudás megszerzése miatt, ráadásul tartós barátságokat, kapcsolatokat építhetsz ki olyan emberekkel, akik a te területeden fognak dolgozni. És mert a gólyatábor jó poén. Ettől függetlenül, amíg iskolába jársz, lehetőséged van bármit kipróbálni, ami érdekel. (Később már ez nehezebb, ha közben pénzt kell keresned.) A legtöbb tizenéves rendelkezik okostelefonnal, aminek a tudása felér egy számítógéppel. A mobilnet sincs már havi 300 MB-ra korlátozva, mint néhány évvel ezelőtt, wifi meg szinte mindenhol van.

Ma már számos online vállalkozást el lehet indítani 0 forintból, vagy online munkát elvállalni szabadúszóként, még ha csak heti egy órát érsz is rá. Ezekhez azonban a legtöbbször hónapok kellenek, míg elkezdenek pénzt hozni. Most még talán nem kell azon aggódnod, miből fizeted a lakbért, ha pár hónapig nincs bevételed, és jobban megéri, mint hagyományos diákmunkát vállalni.

Elmesélem az én sztorimat. Az egyetem alatt próbáltam diákmunkát keresni, de mindenképp olyan helyen szerettem volna dolgozni, ami legalább egy kicsit összefügg azzal, amit tanulok (angol-olasz szak), hogy legyen tapasztalatom. Jelentkeztem pár idegennyelvű multis munkára Pesten, és elkezdtem interjúkra járni. Naponta egy órát utaztam otthonról az Astoriáig, és a cégek, amik behívtak, még további 30-40 perc utazásra voltak. Több interjúra elmentem (december elején, a vizsgaidőszak előtt pár héttel), de, a hirdetés szövege ellenére, egy cég sem vett fel diákot heti 15-20 óránál kevesebb munkára.

Az egyik cég jó fizetést kínált (legalábbis akkor még azt gondoltam, hogy diákként 1000 forintos órabérnél nehezen kapnék többet), ezért megpróbáltam elosztani a 20 órát délutánra és a hétvégékre, de persze ez nem így megy. Időnként olyankor is be kellet volna mennem, amikor óráim voltak, amiket nem hagyhattam ki. Vagy ha mégis, még mindig egyetemre járnék a csúszások miatt. Akkor ez még nem esett le, de a heti 15-20 óra valójában sokkal több.

Vegyük a napi egy óra utazást, ami hóban és esőben több, ha a várható késések miatt korábbi vonattal kell indulnod. Ez máris legalább heti 5 órát hozzátesz, ha minden nap dolgozol, tehát 25. Öt óra kidobott idő, amiért nem kapsz pénzt, de közben iskolában, egyetemen sem vagy, sem pedig a barátaiddal, családoddal. Aztán a munka miatt sötétben érsz haza és alig várod, hogy végre ágyba kerülj. Még ha le is ülsz ezután tanulni, az nehezen lesz minőségi tanulás. Tehát vagy nem tanulsz, vagy hajnalig fent vagy, így előbb-utóbb kialvatlan és kimerült leszel. Mások pedig majd azt mondják „ezzel jár a felnőtt élet”.

A nagy keresgélés közben megismertem néhány külföldi utazót/vállalkozót (digitális nomádot, bár akkor ezt még nem tudtam), akik szabadúszó írót kerestek. Heti 10-15, nagyjából 400 szavas termékleírást kellett elkészítenem angolul. Itt egy példa. Nem volt egy nagy szám, de gyakorolhattam az angolt, nem telt egy órába megírni egy ilyet, és egy cikkért $15 dollárt, azaz több mint 4000 forintot kerestem (mellesleg azóta már tudom, hogy $15 dollár nevetségesen alacsony ár egy cikkért).

Az egészben a legjobb: akkor csináltam, amikor akartam. Reggel és délután a vonaton ($30 dollár egynapi utazás alatt! Köszönöm a wifit, MÁV!), ha elmaradt egy órám, ha túl hamar értem oda egy találkozóra, hétvégén, ha épp úgyis csak sorozatot néztem volna… Így megmaradt a szabadidőm és a tanulni is tudtam, a diploma után pedig ez a cég adta az első teljes munkaidős állásomat, hiszen már volt tapasztalatom.

Ha úgy érzed, lenne hetente pár órád, amikor úgyis csak a telefonodat nyomkodnád, kezdj bele valamibe! Írj cikkeket angolul (szuper nyelvgyakorlási lehetőség!), fordíts, tervezz logókat, írj app-okat, rögzíts adatokat cégeknek. Ja, hogy nem értesz ezekhez? Ma már bármilyen képességre van online kurzus Udemy-n, SkillShare-en, vagy ingyenes tutorial videók a YouTube-on. Nincs kifogás, szinte bármit meg lehet ma már tanulni. Sok online cég nem órabérben, hanem a teljesítményed alapján fizet, ezért te osztod be az idődet, és ha gyors vagy, feleannyi idő alatt is megkereshetsz ugyanannyi pénzt.Ilyen munkákat találhatsz az Upwork-ön, Fiverr-en, ProBlogger-en, AngelList- en, Amazon Mechanical Turk-ön. Ezeket az oldalakat mind ingyen tudod használni, soha ne fizetsz regisztrációs díjat munkáért!

Vagy, ami hosszútávon még jobb: kezdd el a saját vállalkozásodat! Igen, már tizenévesen elkezdheted, nézd meg például Caleb Maddix-et. Persze, nem kell semmi komolyra gondolni, ami napi 15 óra munkát és anyagi befektetést igényelne.

Kezdj el blogolni vagy videókat készíteni valamiről, ami érdekel. Ha a Harry Potter érdekel, vagy a rózsaszín gördeszkák, akkor arról. Írj egy könyvet és add ki ingyenesen Kindle Direct Publishing-on keresztül. Add el a kinőtt ruháidat Ebay-en. Építsd fel az Instagramodat egy specifikus témában. Ez mind olyan dolog, ami általában sok idő, mire beérik, de aztán jó pénzt tud hozni, ráadásul lesz valami, ami a tiéd és szeretsz dolgozni rajta. Nem erre vágyik minden felnőtt is? Ha ráérsz heti egy-két órát „szórakozni” mondjuk egy bloggal, néhány hónap múlva akár már saját bevételed lehet. Még ha más szakmát választasz is később az érettségi, egyetem után, örülni fogsz az extra bevételi forrás(ok)nak.

Messziről kerüld el az MLM, network marketing és „napi pár kattintás” típusú ajánlatokat!! Itt van pár tipp, hogy milyen munkákba tudsz belekezdeni átverés nélkül, és ha 18 év alatt vagy és komolyan érdekel a dolog, írj nekem egy emailt (ingyenes és nem mutatom meg senkinek).

2. Magyarországon is adózhatsz

Hallottál a röghöz kötésről? Arról a törvényről, miszerint le kell dolgoznod annyi évet Magyarországon, ahány évet állami oktatásban jártál egyetemre. Ezt nekem is alá kellett írnom.

Akkor úgy tűnt, két opció van: vagy lemondok arról, hogy külföldön dolgozhassak egy pár évet jobb fizetésért, miközben világot látok, és ehelyett Magyarországon keresek munkát (abban az évben kezdett mindenki Angliába költözni), vagy kamattal együtt fizethetem vissza a teljesen tandíjat, ami eleve azért volt ingyen, mert sokat tettem érte, hogy államira vegyenek fel.

Aztán kiderült, hogy van egy harmadik opció. A részletekről ebben a cikkben írtam, de a lényeg: az elég, ha Magyarországon adózol, nem kell fizikailag is az országban lenned. Tehát, ha magánvállalkozó vagy, (a legtöbb digitális nomád magánvállalkozóként dolgozik) és fizeted az adót, ugyanúgy pörögnek a „letöltendő” éveid, akkor is, ha azokat az éveket te inkább a Fülöp-szigeteken töltenéd.

A másik oldal: sok digitális nomád alapít külföldön vállalkozást a kedvező adózási feltételek miatt, és megtehetik, hiszen az online vállalkozás nem helyhez kötött. Még ha nem is a saját cégeden, hanem másnak dolgozol, akkor is általában, mint alvállalkozó, nem pedig mint alkalmazott, fogsz dolgozni.

Magyarországon elérhető a KATA adózási forma egyéni vállalkozók számára, ami könnyűvé teszi mindezt. Ha anyagilag nem jársz rosszabbul, adózni viszont mindenképp kell, miért ne tennéd egy olyan országban, ahol a te adódból fizetik majd a szüleid, nagyszüleid nyugdíját? Gyakran hallom, mekkora probléma az országunknak, hogy annyi fiatal külföldön vállal inkább munkát, a megélhetés miatt, ezáltal kevesebben fizetnek itthon adót, csökken a nyugdíj és így tovább.Ha online dolgozol, egyszerre élhetsz külföldön, kereshetsz „külföldi” pénzt, és oldod meg ezt a problémát.

Nem kell Magyarországon adóznod. De lehet, és szerintem megéri.

Ha többet akarsz tudni róla, jobb, ha inkább beszélsz egy könyvelővel és a NAV hivatalos oldalán tájékozódsz.

3. Munka közben utazol, nem pedig utazás közben dolgozol

Meg sem tudom számolni, hányszor kérdezték tőlem: „Akkor te Thaiföldre nyaralni mész?”, „Te most akkor dolgozni vagy utazni mész?”

A digitális nomád életformának megvan az a hatalmas előnye, hogy mivel nincs iroda és nem vagy helyhez kötve, ha akarsz, akár utazhatsz is. Mivel a legtöbb ember szeretne többet utazni és több kultúrát megismerni (és nem szereti a hideget), ezért ezt a lehetőséget a digitális nomádok általában ki is használják.

Akik nem, azokról meg nem hallasz, mert senki nem tölt fel Instagramra olyan képeket, hogy „ma is a kispesti nappalimban dolgoztam! #wanderlust”

Sőt a legtöbb digitális nomád, aki folyton „epic” fényképeket tölt fel az utazásairól, a hét nagy részében gépe mögött ül.

Ne azért akarj digitális nomád lenni, mert tetszik az ötlet, hogy egész nap a tengerparton ülsz majd kókuszt iszogatva, öledben egy laptoppal. Ez először is nem kivitelezhető (néhány perc múlva meleged lesz, felforrósodik a laptop az öledben, és amúgy sem látod a képernyőt, mert belevilágít a Nap. Ha látnád, már észrevetted volna, hogy a wifi be sem jön, és mindjárt lemerülsz, mert a pálmafán nincs aljzat), másrészt pedig digitális nomádnak lenni nem azt jelenti, hogy nem kell olyan keményen dolgoznod.

Mint már feljebb is írtam, ez nem egy munka, ez csak a munkavégzésed módja. Sem a megbízód (ha van), sem a vásárlóid nem lesznek elnézőbbek azért, mert túl sok időt töltöttél kajakozással, ezért aznap nem tudtál a munkáddal foglalkozni. Bár a kötetlen munkarend lehetővé teszi, hogy te akár hétfő reggel 9-kor menj hegyet mászni, mikor mindenki más dolgozik (vagy, hogy szombat éjszaka dolgozz, mikor mindenki más partyzik), és a helyfüggetlen életmódnak köszönhetően nem kell decemberben egy ablaktalan irodában dolgoznod, ahol rossz a fűtés, mégis gondolj erre úgy, mint bármilyen más munkára. Aki helyhez kötötten él és dolgozik, általában heti 5 napot tölt a munkahelyén, a maradék két napot pedig eltöltheti kirándulással, bulizással, vásárlással, mozival, vagy amihez kedve van, és vehet ki szabadságot is. Egy digitális nomád élete sem sokkal másabb, csak épp ő döntheti el, hogy az a szabadidő mikor legyen, és a program, amit választ, menőbben néz ki Instagramon.

Tim Ferriss „Négy órás munkahét” c. könyvének köszönhetően (amit mellesleg érdemes elolvasnod, a címe ellenére is), sokan azt gondolják, ennyit kellene csak dolgozniuk, ha digitális nomádok lennének. Talán megoldható, ha már 10 éve építed a vállalkozásodat, bár én még nem találkoztam olyan nomáddal, aki tényleg csak 4 órát tölt el a gép előtt egy héten (még akkor sem, ha ezt mondja a YouTube csatornáján).

Ha folyamatosan csak utazol, nem fogsz tudni hatékonyan dolgozni, és ha szabadúszó vagy, még el is veszítheted a megbízóidat, mert nem tudod időben elküldeni a kész munkát. Nem fogsz elég pénzt keresni, vagy folyton dolgozni fogsz, ezért nem fogod tudni élvezni az országot, ahol éppen időt töltesz el. Az egész életed abból fog állni, hogy rohansz a buszhoz, a reptérre, vízumot intézni, megnézni, amit akartál, kipakolni az új szálláson, majd kávézóról- kávézóra rohanni, amíg jó wifit nem találsz, hogy el tudd végezni a munkát. Ez pár hétig, esetleg hónapig még működhet, de hosszútávon nem.

Hosszútávon csak akkor fenntartható ez az életmód, ha nem „utazgatásnak” fogod fel, hanem az életednek: dolgozol, majd amikor vége a munkának, szociális életet élsz, szórakozol, kikapcsolódsz.

4. Ha beszélsz angolul, sokkal több lehetőséged van

Igen, dolgozhatsz online angol nyelvtudás nélkül, csak magyar nyelven, és meg is élhetsz belőle. De ha nem beszélsz angolul, RENGETEG lehetőséget elszalasztasz.

Az internet tartalmának a legnagyobb százaléka angolul van. A legtöbb cég angol nyelven beszélő munkatársat keres, és szívesen vesznek fel magyarokat, hiszen nem kell annyit fizetniük, mint egy amerikainak.

Ha a termékeidet szeretnéd nemzetközi piacon is árulni, angolul kell reklámoznod. Ha szeretnél újat tanulni, a legtöbb elérhető információ, cikk, könyv, videó, tanfolyam angolul van. És ami a legfontosabb: a digitális nomád közösség többsége nem beszél magyarul, neked viszont főként innen lesznek munkatársaid, megbízóid, partereid, mentoraid és barátaid. Ne hagyj ki ekkora lehetőséget! Tanulj meg rendesen angolul, hogy magabiztosan tudj írni és beszélni, és tiéd a világ!

Szeretnél többet megtudni?

Ha van kérdésed a digitális nomád életformáról, az utazásról, az online végezhető munkáról, hatékony angoltanulási módszerekről, írj nekem egy emailt.

>