Írj nekem! info@kozmaalexandra.hu

Home » Mozgásban » Táncmeditáció

Táncmeditáció

Jelenleg nem tartok órákat, de ha megszólít a táncmeditáció, keress rá az interneten az 5 Ritmusra, Rituáltáncra, melyeket személyes tapasztalatból szeretettel tudok ajánlani!

Dance collage1

 

 

Ez a videó a 2015-ös mallorcai 6 hetes elvonuláson készült, ahol táncmeditációt vezettem.

Fedezd fel újra a tánc örömét, a mozgás szabadságát! Hagyd, hogy tested a zenére mozduljon szabadon, korlátok nélkül!

.

Miért CsodaTáncnak hívom?

A szó “CsodaTánc” egy meditációban érkezett hozzám inspirációként. Akkor még nem tudtam pontosan, mit jelent, el kellett telnie néhány hónapnak, hogy körvonalazódjon, mit takar e szó. Mindig szerettem a táncot, akár nézni, akár csinálni, szabadtáncos vagy koreografált formában, mindegy volt. Mindig is az önkifejezés és önismeret egyik legcsodásabb módjának tartottam. Amióta A Csodák Tanítása és A Szív Útja megérkezett az életembe, az öröm, egyensúly, bizalom és elfogadás egyre inkább áthatja mindennapjaimat. Hónapok óta végzem a napi gyakorlatokat, és ámulattal figyelem, ahogy átalakul a gondolkodásmódom, s ezen keresztül az életem is. Családállítást is tanultam, és elbűvöl az a gyógyító tér, ami megjelenik a résztvevők gyógyulási szándékának köszönhetően. Mindezek harmóniájából született meg bennem a CsodaTánc, mely a mozgáson, táncon, a Lélek gyógyító terén keresztül elindít a belső béke megtapasztalásába, és segít a Belső Tanítóddal való összekapcsolódásban.

Az emberek többsége hajlamos arra, hogy elszakadjon belső hangjának útmutatásától, s egy olyan mókuskerékbe lépjen, ahol az élet arról szól, hogy másoknak megfeleljen, hogy a szeretetet önmagán kívül keresse. Ez az ego világa, mely mindenhol bűnt és halált lát, mely az ítélkezésben, kritikában látja a kiutat a szenvedésből. Az ego elkülönültnek látja magát mindentől és mindenki mástól. Az ego éppen ezért a boldogságot önmagán kívül keresi.

Ez azonban nem lehetséges, ne válaszd ezt az utat! Csak csalódásokhoz és szenvedéshez vezet ez, mert ezzel megtagadod önmagad.

“Ne önmagadon kívül keress. Mert eredménytelen lesz keresésed, és minden bálvány ledőlését megsiratod majd.” (A Csodák Tanítása, 29/VII/1)

A szeretet ott van Benned, mert ez valódi lényeged. A CsodaTánc

  • abban segít, hogy mindent magad mögött hagyj, mely a régi szenvedős mintákkal kapcsolatos;
  • abban támogat, hogy belépj a béke, bizalom, boldogság terébe;
  • inspirál, hogy megérkezz az örömteli létezésbe, mely leginkább hasonlít Önvalódhoz;
  • megtanít, hogy Önmagadban keresd a válaszokat a világban való keresgélés helyett;
  • ráébreszt, hogy minden rendelkezésedre áll itt és most, amire éppen szükséged van;
  • tánc közben megszületik a csoda: megkapod a felismerést, választ vagy útmutatást az éppen Téged foglalkoztató kérdéssel kapcsolatban.

Gyere és próbáld ki!  Gyere s lazulj bele a jelenbe! Fordulj vissza Önmagadhoz!

silhouette-165527_640

A megtapasztalás ereje

Életünk nagy részében a kellemes érzéseket kergetjük, vágyaink és céljaink is azt tükrözik, hogy hiedelemrendszerünk szerint mi tesz bennünket majd boldoggá. Életünk másik részében pedig a kellemetlen érzések elől menekülünk, illetve próbáljuk elkerülni azokat az eseményeket, melyek hiedelemrendszerünk szerint fájdalmat fognak okozni. Jó sok munkát adunk ezzel magunknak… Nagyon erőszakos, bizalom nélküli életszemlélet ez. Bele sem gondolunk, de tulajdonképpen ez az életstílus azt a hitünket tükrözi, hogy Isten kegyetlen, az univerzum pedig barátságtalan. Már az iskolában is a bűn és bűnhődés elméletét tanultuk, mély félelem költözött belénk. Fel se tettük a kérdéseket, hogy egy tökéletes lény hogyan teremthetne tökéletlent, hogy miért akarná, hogy saját teremtményei szenvedjenek? A Csodák Tanítása és A Szív Útja ezekre a kérdésekre is választ ad.
Mivel gondolataink ereje hatalmas, egész világunk hiedelemrendszerünket tükrözi, így hát akármiben hiszünk, igazunk lesz. Isteni vagy ördögi kör ez, a mennyország vagy a pokol nyilvánul meg ez által mindennapjainkban. Rengeteg automatizmus működik bennünk, minták préselődtek belénk, melyeknek nem is vagyunk tudatában.
A tudatos élet egy egészen más minőségű élet. A csodák világa. A meditáció pedig abban segít, hogy megtapasztaljuk, kik is vagyunk valójában. A könyvek kielégíthetik intellektuális éhségünket, de egyedül a megtapasztalás átalakító erejű. Hiszen a saját valóságunkat más szavai nem magyarázhatják meg.

.

Meditáció régen és napjainkban

Régen az emberek többsége kétkezi munkával kereste kenyerét, és mozgással töltötte mindennapjait. Ekkoriban alakultak ki azok a meditációs módszerek, melyek lényege, hogy csendben üldögélve szemléljük belső világunkat, a dolgokat úgy, ahogyan vannak. Nem ahogyan szeretnénk, hogy legyenek, hanem ahogy vannak. Legtöbbünk számára azonban a csendben üldögélős meditáció kínszenvedés lehet, pontosan azért, mert manapság sokunk szellemi munkát végez, és testünk nincs kimozgatva. A mozgás segít elménk lecsitításában, és annak az állapotnak az elérésében, melyben jól esik meditációban, csendben ülni. A testmozgás így segít abban, hogy felkészítsük magunkat a meditációra. Ez a modern nyugati ember számára megoldás lehet spirituális útkeresésében.

Jan-Masny-rythm

Mi a mozgásmeditáció?

A mozgásmeditáció az önismeret útja. A változó pillanat megtapasztalása testünkön keresztül. Nem kell hozzá tánctudás, nem függ életkortól, egészségi állapottól, hiszen mindenki a saját táncát járja. Azt a táncot, melyet csak ő tud táncolni.
A táncos mozgásmeditáció az, mely felszabadítja testünk és érzéseink a rabláncok alól. Ezt kerestem én is sokáig, egy olyan mozgással kapcsolatos eszközt, mely visszavezet bennünket önmagunkhoz. Csak instrukciók vannak, szabályok nincsenek. Amikor beleengedjük magunkat a zenébe, testünk életre kel, és megkezdődik a gyógyulás. 

A benned táncoló változó érzéseken, érzeteken, gondolatokon keresztül aztán felismered Önmagadként azt a teret, ami változatlan, amiben minden változás zajlik. Te érintetlen maradsz. Ebben a Változatlanban rejlik a boldogság, nem abban, ami megjelenik és eltűnik. Ez a Béke Az, Ami vagy!

Comments are closed.