Írj nekem! info@kozmaalexandra.hu

Home » Gyógyulás - személyes tapasztalatok » A hitrendszereken túl a jelen örömébe – Beszélgetés egy baráttal

A hitrendszereken túl a jelen örömébe – Beszélgetés egy baráttal

A napokban egy barátommal beszélgettem Facebookon a spiritualitásról, a hitről, a módszerekről, az ítélkezésről.

tudatos életmód és öröm

Barát: Te hiszel Istenben?

Szandi: Igen.

.

Barát: És hogy lehet összeilleszteni a spiritualitást és a hitet? Én járok egy ifi csoportba és spirituális tudatos suliba is, és vannak ellentmondások, és nem tudom, mit higgyek. Vagy mindenről, ami nekem jól esik?

Szandi: Igazából egyszerű. Isten szeretet. Minden félelem, bűntudat az egótól való. Akkor töltöd be a feladatod, ha boldog vagy, így az öröm és az inspiráció vezet az utadon. De már most is az utadon vagy és mindig is azon voltál.

Számomra az volt mérföldkő, hogy felismertem, hogy képtelenség ítélkezni. Az ítélkezés alatt az értelmezéseket, véleményeket is értem. Mindent, amit látok, én ruháztam fel jelentéssel, legyen az számomra szép vagy kerülendő. A világ valójában semleges. Csak a képzettársítások miatt okoz valami örömet vagy fájdalmat. A gyorsítósáv az, ha olyan módszerrel dolgozol, amelyik a hitrendszeredet, gondolatrendszeredet kérdőjelezi meg: ilyen A csodák tanítása, A Byron Katie 4 kérdés módszere, Scott Kiloby Élő Önvizsgálatok például.

.

Barát: És hogy lehet a rosszat nem annak ítélni?

Szandi: Úgy, hogy beismered annak igazságát, hogy te nem látod át az egészet és az összefüggéseket, és nem tudhatod mi a jó és mi a rossz. Például valószínű, hogy a te életedben is volt vagy van olyan esemény, mondjuk egy szakítás, amit éppen akkor lehet rossznak ítéltél, vagy rossznak ítélsz most, de ha a nagyobb képet nézed vagy majd visszanézel, akkor felismered, hogy mit tanultál, hogy együttérző lettél. Hogy megtanultál megbocsátani, hogy egy lecke volt. A jó-rossz megítélése az elme kettősségéből jön. A Szeretet nem ítélkezik, csak befogad, megenged, kiterjed.

.

Barát: Én utólag jónak látom a szakítást. Megszabadultunk a hibáztatásunktól és egymás bántásától, és az akkori rossz egy újabb jobbat hoz.

Szandi:  És például, ha amikor benne vagy, nem ítélkezel felette és nem ítéled rossznak, úgymond pártatlan és nyitott maradsz, hogy hát nem látom még, miért történik ez, de bízom abban, hogy minden értem történik, akkor nincs szenvedés. Éppen ez az: nem rossz és nem jó, hanem az, ami. Történik valami, és te ítéled ilyennek vagy olyannak. Felismerni, hogy minden értem történik, semmissé teszi ezt az egész jó-rossz értelmezést. Ilyen értelemben minden “jó”, mert minden a felismerésért történik, nincs hiba a Tervben. Minden a felébredésért történik. Mindennek ez a célja. Mert ez az egyetlen egységes cél.

.

Barát: És mi a helyzet az újjászületéssel? Spiritualitás – új élet, egyház: nincs újjászületés.

Szandi: Minél inkább a pillanatba jössz, és meghozod pillanatról pillanatra a szeretet melletti döntést, ez a kérdés nem számít. A reinkarnáció is egy hitrendszer addig, míg mondjuk saját megtapasztalásod nincs vele kapcsolatban. A csodák tanítása azt mondja, hogy annyiban hasznos lehet ez a hiedelem, hogy egy továbblépés abból a hitrendszerből, hogy a testeddel vagy azonos. Ugyanakkor lehet használni károsan is: mondjuk a halogatásra, hogy mindegy, majd a következő életemben, majd a jövőben. A jelen van legközelebb az örökkévalósághoz. Így az a legcsodásabb, ha a figyelmed mindig a jelenre visszahozod: hogy mit érzel most, mire érzel késztetést most. Aztán egyre gyakrabban észreveszed, ahogy az elme, a gondolatok kipörögnek a múltba vagy a jövőbe. Anélkül, hogy kárhoztatnád, bántanád magad, megszakítod a gondolatmenetet, ami a múltról vagy a jövőről szól, és megkérdezed magadtól: Mi van jelen most bennem? Mire érzek inspirációt? Mi az öröm számomra most?

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.